BIOGRAFIE / CV

Scenografen Sanne Lips en Liesje Knobel maken autonoom werk waarin ze de wereld van nu onderzoeken aan de hand van het beeld van nu. Ze maken installaties, performances, voorstellingen en animaties waarin het beeld de hoofdrol krijgt.

LIPS&KNOBEL

Scenografen Sanne Lips en Liesje Knobel studeerden gezamenlijk af in 2013 aan de Opleiding Scenografie aan de Theaterschool in Amsterdam. In hun afstudeerjaar maakten ze samen de voorstelling 'Niemand weet dat alles kan' (2013), waarin ze als collectief samenwerkten met andere beeldende en ruimtelijke makers.

Na hun afstuderen hebben ze veel samengewerkt als ontwerpers aan verschillende producties. Daarnaast maken ze onder de naam LIPS&KNOBEL scenografische voorstellingen en installaties. In hun werk storten ze zich op een inhoudelijk onderzoek dat ze op beeldende wijze uitvoeren. Het streven is steeds het op de kop zetten van hun eigen werkelijkheid om andere zienswijzen toe te laten, bij zichzelf en het publiek.

In 2017 wonnen ze De Troffel op het Cement Festival voor hun pitch voor de voorstelling MANIFEST: NIET ANIMAL FARM die ze bij Feikes Huis zullen maken.

LIPS&KNOBEL | projecten:

2019 #SNAPSHOT | Over het IJ Festival
2018 A LITTLE UPSET | Cement Festival
2016 Dat wat het is | Feikes Huis/PopArts Festival
2014 Ondanks het feit | Feikes Huis/PopArts Festival
2014 Terror : terror | De Melkweg
2013 Niemand weet dat alles kan | Afstudeervoorstelling

Samenwerking scenografie in andere producties:

2018 My heart into my mouth | Het Huis Utrecht/Espen Hjort
2018 Avondje armoede | Firma Mes/Thomas Schoots
2018 Het beste idee voor iedereen | Cement Festival/Sanne Nouws
2017 Hoe licht kan een wolk zijn | Houten Huis/Feikes Huis/Gienke Deuten
2016 Hendrik de Vierde - Ongeschikt voor kinderen | STIP producties/Sanne Nouws
2016 Freddie en de worstenkoning | Theater Gnaffel/Bram de Goeij
2015 Paard van Noord | Wijkmakers/Over 't IJ Festival/Martijn Klink
2015 Mariken | HOOSH/Janneke de Haan
2014 Gruwel | Feikes Huis/Gienke Deuten

Liesje Knobel (1984)

Liesje Knobel is theatermaker en scenograaf. Ze studeerde in 2009 af aan de Universiteit van Amsterdam met een bachelor Theaterwetenschap, waarna zij haar opleiding vervolgde op de Opleiding Scenografie aan de Theaterschool in Amsterdam.

Naast dat ze met verwante regisseurs werkt als scenograaf, maakt en regisseert ze ook eigen voorstellingen, die vanuit een inhoudelijke en dramaturgische zoektocht een sterke beeldende en verbeeldende wereld oproepen. Haar werk speelt zich af tussen de verschillende disciplines, zoals dans, performance, installatie en video.

Als ontwerper werkte ze o.a. samen met regisseurs Sanne Nouws (GOED KWAAD, Artemis, 2013 / EEN FEEST VOOR BORIS, Cement festival, 2016 / HENDRIK DE VIERDE - ONGESCHIKT VOOR KINDEREN, STIP theaterproducties, 2017), Gienke Deuten (GRUWEL, Feikes Huis, 2014) en Liesbeth Coltof (LEUK, De Toneelmakerij, 2016). Daarnaast maakte en regisseerde ze o.a. de voorstellingen NIEMAND WEET DAT ALLES KAN (2013) en TERROR : TERROR (2014).
Ze is een autonoom maker en denker, en haar werk leest als een onderzoek naar de theatrale zeggingskracht van het beeld.

www.liesjeknobel.nl

Sanne Lips (1988)

Sanne Lips is scenograaf en theatermaker. In 2007 begon ze de opleiding Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie waar ze zich specialiseerde in het ontwerpen van tentoonstellingen. Tijdens de opleiding verschoof haar interesse naar het maken van nieuw werk in plaats van het exposeren van bestaand werk. In 2009 maakte ze de overstap naar de Opleiding Scenografie aan de Theaterschool van Amsterdam.

Ze heeft stage gelopen bij kostuumontwerper Carly Everaert en decor- en kostuumontwerper Sasha Zwiers. In haar afstudeerjaar maakte ze o.a. samen met Liesje Knobel de voorstelling NIEMAND WEET DAT ALLES KAN. Na haar afstuderen werkte ze als kostuum- en decorontwerper aan verschillende producties. Zoals, GRUWEL (Gienke Deuten bij Feikes Huis, 2014), GOAT SONG (Espen Hjort bij Huis Utrecht/Theater Utrecht, 2017) en HET BESTE IDEE VOOR IEDEREEN (Sanne Nouws bij Festival Cement, 2018). Daarnaast maakt ze samen met Liesje Knobel onder de naam LIPS&KNOBEL eigen producties die ontstaan vanuit een beeldend onderzoek.

Haar werk kenmerkt zich door krachtige en heldere ontwerpen, waarin ze speelsheid en humor opzoekt. Materialiteit is een belangrijk uitgangspunt in haar werk.

www.sannelips.nl