BIOGRAFIE / CV

Scenografen Sanne Lips en Liesje Knobel maken autonoom werk waarin ze de wereld van nu onderzoeken aan de hand van het beeld van nu. Ze maken installaties, performances, voorstellingen en animaties waarin het beeld de hoofdrol krijgt.

LIPS&KNOBEL

LIPS&KNOBEL - scenografen Sanne Lips en Liesje Knobel - ontwikkelen projecten waarin ze de connectie tussen het beeld en maatschappelijke thema’s opzoeken. Ze studeerden samen af in 2013 aan de Opleiding Scenografie in Amsterdam. Lips en Knobel maken beeldend werk op de grens van beeldende kunst en theater: variërend van ruimtelijke installaties en kunstboeken tot video-essays en theatervoorstellingen met een sterk politiek-inhoudelijk engagement. Vanuit een diepgewortelde fascinatie voor tegendraadsheid en verzet onderzoeken Lips en Knobel hoe beelden op je werken en communiceren. Vragen als “zouden we geweld gebruiken om onze idealen te bereiken?” of “wat betekent het om een vrouwenlichaam te hebben in deze tijd?” zijn aanleiding voor een periode van artistiek onderzoek waarin ze op zoek gaan naar antwoorden in tekst, theorie en beeld. Ze maken hierbij veelvuldig gebruik van materiaal uit de hedendaagse visuele cultuur: beelden uit de media, sociale media, kunstgeschiedenis en popcultuur. Vanuit dit verzamelde materiaal ontwikkelen ze rijke en gelaagde concepten die het publiek bewust maken van de manier waarop onze beeldcultuur bijdraagt aan de vorming van identiteiten en machtsverhoudingen. Het is een vorm van schrijven met beeld. Ze hebben dit werk zelf de naam ‘scenografisch essay’ gegeven: een kritisch betoog in beeld verteld.

In 2017 wonnen ze De Troffel op het Cement Festival voor hun pitch voor A LITTLE UPSET. Om hun werk verder te ontwikkelen heeft LIPS&KNOBEL in 2020 in samenwerking met Over het IJ Festival (met Feikes Huis als belangrijke samenwerkingspartner en Het Huis Utrecht als ondersteunende partner) de Subsidie Nieuwe Makers van het Fonds Podiumkunsten ontvangen. Binnen het traject maken ze o.a. het tweeluik OVERKILL (zomer 2021) en VROUWEN DIE BOUWEN (zomer 2022) over respectievelijk vrouw-zijn en destructie en vrouw-zijn en creatie.

Liesje Knobel (1984)

“Theater is voor mij een plek waar ik juist die dingen die ik makkelijk voor lief neem opnieuw bekijk. Het is een ruimte waar je collectief aan zelf-reflectie kan doen, waar je het zijn en het handelen kan oefenen en nieuwe voorstellen kan doen. Waar andere, meer associatieve vormen van weten worden aangeboord.”
Liesje heeft een veelzijdige praktijk: naast dat ze met verwante regisseurs werkt als scenograaf en dramaturg, maakt en regisseert ze ook eigen beeldende voorstellingen. Met Sanne Lips maakt ze als beeldmakersduo LIPS&KNOBEL beeldend werk met een sterk associatief politiek engagement. Als ontwerper werkte ze o.a. samen met regisseurs Sanne Nouws, Zarah Bracht , Liesbeth Coltof en Lennart Monaster. Als regieassistent werkte ze met Rieks Swarte en Tom de Ket. In 2019 regisseerde ze de productie Het Bangedierenbos bij Theater Sonnevanck (initiatief en tekst: Dorien van Gent)

www.liesjeknobel.nl

Sanne Lips (1988)

Sanne Lips laat met haar werk mensen zowel lol beleven, als dat ze hen aanzet tot actie. Haar werk kenmerkt zich door krachtige en heldere ontwerpen, waarin ze speelsheid en humor opzoekt. Materialiteit is een belangrijk uitgangspunt in haar werk. In 2007 begon ze de opleiding Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie waar ze zich specialiseerde in het ontwerpen van tentoonstellingen. Tijdens de opleiding verschoof haar interesse naar het maken van nieuw werk in plaats van het exposeren van bestaande kunst. In 2009 maakte ze de overstap naar de Opleiding Scenografie aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam, waar ze in 2013 afstudeerde. Ze werkt als scenograaf en theatermaker, onder andere met Sanne Nouws, Espen Hjort, Firma MES en MAN||CO.

www.sannelips.nl

Sanne Olijerhoek (1993)

Sanne Olijerhoek studeerde af als creatief producent aan de Opleiding Productie Podiumkunsten in Amsterdam. Ze heeft als zakelijk assistent bij Schweigman& gewerkt en als creatief producent bij Ruimtetijd, het bedrijf van o.a. ontwerper en theatermaker Theun Mosk. Momenteel werkt ze ook als zakelijk assistent bij de Sloot - het samenwerkingsverband tussen BOG. en De Warme Winkel. Bij LIPS&KNOBEL werkt Olijerhoek sinds 2020 als zakelijk leider.